Op 24 mei organiseren we, na het succes van twee edities in 2023, een 3de literaire avond. Ditmaal nodigen we Marjan Justaert en Lieven Miguel Kandolo uit, twee Vilvoordse auteurs. De avond wordt opnieuw gemodereerd door Lucas Vanclooster, gewezen journalist.
Marjan Justaert (Leefdaal, 1980) is een gerenommeerde Vlaamse journalist. Ze woont al 16 jaar met haar gezin in de Groenstraat. Marjan studeerde rechten in Leuven en deed daar een jaar journalistiek aan het Vlekho bovenop. Haar eindwerk ging over radio, wat verklaart dat ze kortstondig opdook bij Voor De Dag op Radio 1.
Maar Marjan Justaert is vooral een echte krantenjournalist, van 2004 tot 2011 bij De Morgen, daarna bij De Standaard. Vanaf 2009 legde ze zich toe op de Wetstraat. Corona haalde haar carrière overhoop: vanaf 2020 werd ze de podcast-deskundige van De Standaard. Intussen heeft ze er zowat 500 gemaakt, eigenlijk 1 per dag. Een heel spraakmakende was de podcast over misdadiger-leraar Philippe Lacroix. Voor Vilvoordenaren was het verhaal over de generatiewissel bij restaurant De Kuiper erg relevant.
Vanaf nu stort Justaert zich op de nakende verkiezingen. Naast dat alles slaagde ze er herhaaldelijk in om het veelkleurige Vilvoorde positief in de krant te krijgen, schreef ze ook ironische columns en modereerde ze verkiezingsdebatten in onze stad.
Lieven Miguel Kandolo (°1994) is dichter en auteur en naar eigen zeggen “een zachtaardige activist”. Met zijn geestelijke broer Moussa Don Pandzou schreef hij het brievenboek Yaya Na Leki dat een oplage haalde van 2.000 exemplaren en dit jaar vertaald zal worden in het Frans bij uitgeverij Academia.. Nu werkt hij aan een semi-autobiografische publicatie die volgend jaar zou verschijnen bij EPO.
Zoals Ish Ait Hamou in “De theorie van de 1 op 2” onderzoekt hij de levensconditie van jongeren met niet-Europese roots in ons land. Lieven woont al 11 jaar met zijn ouders, broer en 2 zussen in de Trawoolstraat.
Zijn moeder is Angolees, vader Congolees. Naast Nederlands en Frans beheerst Lieven ook het Lingala. Hij ging vooral naar school in Vilvoorde en studeerde rechtspraktijk aan de Karel De Grote-hogeschool en intercultureel management aan Thomas More. Zijn beroepsleven staat helemaal in het teken van communicatie, straathoekwerk en artistiek advies. Een hoogtepunt in zijn leven was een ontmoeting met prins Laurent.
Lucas Vanclooster (Roeselare, °1955) was opvoeder, werkte drie jaar in de kinder- en jeugdfilmsector, was drie jaar directiechauffeur bij de Nationale Opera en werkte 26 jaar als journalist bij de VRT.
Hij was auteur onder de schuilnaam Johny Van Tegenbos in de jaren ’80-’90. Sinds 2000 is hij een enthousiaste bewoner van Vilvoorde, bewonderaar van de modernistische architectuur in onze stad én is hij er ook gids.
Samen met echtgenote Kristien Bonneure was hij vijfmaal samensteller van ‘Kunst in de Troost’.
© 04 2024 - ongi etorri