©  officiële website van de Koninklijke Rederijkerskamer De Goubloem vzw

0445.740.239 - BE65 4347 2554 0196 - KREDBEBB

Jon Igartua y Porres, Nieuwe Rolleweg 52, 1800 Vilvoorde - 0475 91 03 83

facebook - mail - web - webmaster - privacy

In liefden groeyende

gesticht in 1493

Prins: de heer Carl Adriaenssens

webclip-mucow-icon

 

OPGELETvrijdag 9 november 2018 - 20 uurzaterdag 10 november 2018 - 20 uurzondag 11 november 2018 - 15 uurUITVERKOCHT

 

 

 

INHOUD

'Allo 'Allo! is een Britse komedieserie, uitgezonden tussen 1982 en 1992 met in totaal 92 afleveringen. De serie is bedacht en ontwikkeld door Jeremy Lloyd en David Croft, die ook de meeste afleveringen hebben geschreven. De serie is een parodie op een andere BBC-reeks, Secret Army, over een Brusselse verzetsorganisatie die Britse piloten het land uit smokkelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de serie wordt de spot gedreven met een aantal clichés over Fransen, Duitsers, Italianen en Engelsen.

 

In deze toneelversie volgen we René, de ongelukkige cafébaas in een door oorlog bezet en verscheurd Frankrijk, waarbij hij en zijn vrouw, Edith, al het mogelijke doen om een onschatbaar schilderij, gestolen door de Nazi's, verpakt als worst te verbergen in hun kelder. René verbergt ook nog 2 Britse piloten die hij, met behulp van het verzet, tracht te repatriëren. De communicatie met Londen zorgt voor ongemakkelijke situaties, door toedoen van een draadloze zender vermomt als een kaketoe. De situatie geraakt oververhit als door het nieuws dat Hitrer het stadje zal bezoeken het café volloopt met vermomde individuen, zich voordoend als de Fuhrer, voordat deze arriveert. René zal al zijn inspiratie nodig hebben om zijn café en zijn leven te redden.

 

AUTEURS

David John Croft, geboren als David John Andrew Sharland, (Sandbanks (Poole, Dorset), 7 september 1922 - Tavira (Portugal), 27 september 2011) was een Brits televisieproducent, televisieregisseur, scenarioschrijver, acteur en componist.

Croft schreef, produceerde en regisseerde vele bekende Britse comedy's, maar begon in 1939 als acteur. Hij was heel even te zien in de film Goodbye, Mr. Chips en begon later liedjes te schrijven. Zo schreef hij het nummer Hey Presto voor de film The Limping Man uit 1953. In 1955 raakte hij als producer betrokken bij de in Engeland welbekende show This Is Your Life, een show die pas stopte in 2003. In 1959 maakte hij zijn regiedebuut met de One O'Clock Show, die tot 1964 zou lopen. In 1961 debuteerde hij als schrijver voor de 7 afleveringen tellende show The Eggheads. Het meest bekend werd Croft door zijn shows Are You Being Served? (1972-1985), Dad's Army (1968-1977), It Ain't Half Hot Mum (1974-1981) en Hi-De-Hi! (1980-1988). Ook 'Allo 'Allo! (1982-1992) en You Rang, M'Lord? zijn van zijn hand. Croft werkte samen met Jimmy Perry en Jeremy Lloyd.

Zijn laatste wapenfeit was de comedyserie Oh, Doctor Beeching!, waarvan tussen 1995 en 1997 20 afleveringen werden gemaakt.

David Croft was sinds 1952 getrouwd met Ann Callender; samen hadden ze zeven kinderen. Scenarioschrijfster Penny Croft is een dochter van hem. In 2004 sprak hij zijn grote teleurstelling in de BBC uit, voor het niet beantwoorden van brieven die mensen die in het verleden grote successen schreven voor de BBC (onder wie Croft zelf) stuurden.

David Croft overleed op 27 september 2011 in zijn huis in Portugal tijdens zijn slaap, 20 dagen na zijn 89e verjaardag.

 

Jeremy Lloyd (Danbury (Essex), 22 juli 1930 – Londen, 23 december 2014) was een Engels acteur en scriptschrijver, voornamelijk bekend van diverse Britse sitcoms. Jeremy Lloyd werd in 1930 geboren als zoon van een kolonel en een danseres. Na vroegtijdig zijn school te hebben verlaten heeft Lloyd enkele baantjes gehad. Op 23-jarige leeftijd leverde hij met succes een script bij de Pinewood Studios in. Het heette What a whopper met Adam Faith. Later schreef hij scripts voor andere series en programma's. Daarnaast acteerde hij in diverse series. Ook speelde hij drie jaar lang Captain Cook in de musical Robert en Elizabeth. Lloyd maakte zijn grote filmdebuut in 1960 en speelde in de jaren zestig en zeventig in diverse films en televisieprogramma's. Zijn eerste grote succes als scriptschrijver was in 1972 met de komedie Are You Being Served?. Hij werkte destijds samen met David Croft. Samen schreven ze het script voor de BBC-sitcom 'Allo 'Allo!. In 1992 maakte het duo een spin-off van Are You Being Served? getiteld Grace & Favour.

In 1982 was Lloyd met 'Allo 'Allo genomineerd voor een BAFTA TV Award voor beste komedieserie. Jeremy Lloyd was kort getrouwd met actrice Joanna Lumley, die hij had leren kennen bij Are You Being Served?. Lloyd overleed eind 2014 aan een longontsteking.

 

REGISSEUR

Je zal het geluk maar hebben de kans te krijgen je debuut te maken als regisseur, ineens zelf de theaterversie van je favoriete serie te mogen kiezen, én met een fantastische groep acteurs en figuranten aan de slag te mogen gaan. Met deze ploeg ging het als vanzelf, en ik wil hen dan ook van harte bedanken voor hun steun, vertrouwen en uren van puur toneelgenot. Wat mij betreft smaakt dit naar meer, en ik ben ervan overtuigd dat ook u als toeschouwer veel plezier zal beleven aan René en zijn vrienden.

 

 

ROLVERDELING

DE FRANSEN

 

René Artois (café-eigenaar en hoofdrolspeler) (Eddy CROMBEEN) - De centrale figuur in de serie, leidt elke aflevering in met een monoloog waarin hij (meestal onder het poleren van een wijnglas) kort terugblikt op het gebeurde. Staat te boek als verzetsheld, een rol die hij veelal aan een reeks toevalligheden te danken heeft. Is in menig hachelijke situatie verzeild geraakt. Zo meenden de Duitsers hem al eens gefusilleerd te hebben, waarna hij als zijn tweelingbroer terugkeerde. Als stereotypering van de Fransman verkeert René niet zelden in onderonsjes met een van zijn serveersters. Bijna altijd worden de vrijpartijen onderbroken door zijn vrouw Edith, maar doorgaans voldoet een vergezocht excuus om Madame Edith weer gerust te stellen. Betrapt tijdens een van zijn escapades, reageert René steevast met: 'Onnozel wijf!', waarop een nadere uitleg volgt (meestal legt hij uit dat hij de serveerster in kwestie slechts aan het troosten was). Ook moest René eens in de rol van Heinrich Himmler kruipen. René mag zich verheugen op de bijzondere interesse van Luitenant Hubert Grtiber, die zijn kleine tank' vaak voor het café parkeert.

 

Edith (vrouw van René)  (Sabin VAN ROY) - Renés vrouw. Ze is toondoof en derhalve zelf van mening dat ze een enorm muzikaal talent is. De in het café aanwezige bezoekers wagen massaal om kaas als Madame Edith één van haar aria's inzet, maar niet als borrelhapje; de kaas wordt tot oordopjes gekneed. Na de in scène gezette dood van René wordt ze de nieuwe eigenaar van het café als "rijke weduwe", geholpen door "Renés tweelingbroer". De reden dat René bij Edith blijft is om het café, dat eigenlijk van hem is, te behouden. Aangezien hij nu de tweelingbroer is, is hij dus officieel niet meer de eigenaar van het café.

 

Yvette Carte-Blanche (serveerster en maîtresse van René)  (Cynthia MINCKE) - De hoofdserveerster in het café. Ze stiekem een relatie met René. Ze probeert hem dan ook vaak over te halen met haar weg te vluchten naar Zwitserland, maar René wil zijn café niet graag achterlaten. Telkens als ze alleen is met René begint ze met "Oh Rrrrené". Madame Edith betrapt ze vaak samen en met het bekende "Onnozel wijf' en een goede smoes weet hij zich er bijna altijd weer uit te redden.

 

 

Monsieur Roger Leclerc (vervalser, aanbidder van Madame Fanny)  (Tibo OEYEN) - Heeft meermalen 'De Gevallen Madonna met de dikke tieten' vervalst. Hij wordt geregeld bij Madame Fanny in bed aangetroffen. Meermalen heeft hij Madame Fanny en haar dochter Madame Edith op de piano begeleid tijdens één van hun voordrachten. Leclerc is tevens een meester in vermommen. Wanneer hij zichzelf vermomd heeft en (hij denkt dat) niemand hem herkent, introduceert hij zichzelf altijd met het zinnetje "Het is ik, Leclerc", waarbij hij even zijn bril van z'n neus tilt.

 

 

Michelle Dubois (leider van het Franse verzet)  (Wendy ROCH) - Verschaft zichzelf via een raam toegang tot de kamer achter het café als zij René weer eens nodig heeft bij een van haar plannen, vaak om de Britse piloten huiswaarts te laten keren. Haar eerste woorden zijn altijd 'Luister heel goed, ik ga het geen twee keer zeggen', waarschijnlijk de bekendste oneliner uit de serie. In tegenstelling tot de meeste andere vrouwen in de serie heeft Michelle geen relatie met René. Ze doet wel een keer alsof ze van hem houdt, maar dat is puur om hem te betrekken bij één van haar plannen.

 

Mimi Labonq (serveerster en maîtresse van René)  (Lien DEFRAEYE) De altijd strijdbare Mimi, wier strijdkracht haar lengte overschrijdt. Zij wordt door René aangenomen als nieuwe serveerster nadat Maria zichzelf per ongeluk naar Zwitserland heeft gestuurd. Ze is eigenlijk een lid van het Franse verzet en wil niets liever dan alle Duitse gasten in het café vergiftigen. Ook zij krijgt een relatie met René.

Pianist - een rol die in de serie veelal ingevuld werd door Monsieur Leclercq.

 

 

 

DE DUITSERS

 

Kolonel Kurt von Strohm - De Duitse commandant van Nouvion  (Hugo JANSSENS). Het is zijn idee om het schilderij De Gevallen Madonna met de dikke tieten niet aan Hitler te geven, maar zelf achter te houden om na de oorlog te kunnen verkopen.

 

 

 

 

Herr Otto Flick  (Jon IGARTUA Y PORRES) - Een meedogenloze officier van de Gestapo. Hij kwam naar Nouvion om De Gevallen Madonna met de dikke tieten op te sporen en het verzet uit te roeien. Hij ziet René als hoofdverdachte. Af en toe geeft hij Helga de toestemming om hem te kussen, maar daarbij houdt hij zich volledig stijf zonder enige emotie. Vaste uitspraak is: "Halt! Ik ben Heer Flick van de Gestapo!" In werkelijkheid is Herr Flick zoals hij zelf zegt: maar een gewoon jongetje die eigenlijk niet zo meedogenloos en sterk in zijn schoenen staat als gebruikelijk bij de Gestapo. Hij ging bij de Gestapo om van zijn softie-imago af te komen. Aan het einde van reeks 2 martelt hij samen met Helga en Von Smallhausen de Kolonel, de Kapitein en René (die verkleed is als Frans meisje) om ze te ondervragen over de verblijfplaats van De Gevallen Madonna met de dikke tieten van Von Klomp. Hij martelt ze en speelt daarbij op het orgel heel toepasselijk: de Notenkraker, wanneer Generaal Von Klinkerhoffen verschijnt die hem gelast om zijn officieren vrij te laten, probeert Herr Flick het spel hoog te spelen, het gaat hard tegen hard, nadat Von Klinkerhoffen zijn pistool trekt en hem vertelt dat zijn zus de maîtresse is van Hermann Goering geeft hij toe. Von Klinkerhoffen verplicht Herr Flick vervolgens om de Kolonel en de Kapitein vrij te laten, de Generaal schiet de cel open en hierna verdwijnen de Duitsers. Herr Flick beseft dat hij aan de Generaal een sterke/goede tegenstander heeft en besluit om de Duitsers met rust te laten.

 

Soldaat Helga Geerhart  (Paula VANHOOVELS) - Tegen wil en dank het liefje/slaafje van Herr Otto Flick, die meermalen de ietwat absurde wensen van haar minnaar moet inwilligen. Ze is in haar rol als secretaresse van Kolonel Von Strohm met name bekend vanwege haar luidruchtige aankondiging van gasten. Ze kwam naar Nouvion als secretaresse van de kolonel maar kreeg in seizoen 1 de opdracht om de Gestapo, Herr Flick te bespioneren. Ze doet zich voor als de helper van Herr Flick maar helpt achter zijn rug om de kolonel en de kapitein. Wanneer Helga achter het plan om De Gevallen Madonna met de dikke tieten na de oorlog te verkopen komt, wil ze zelf ook een deel van het geld. Vaak gebruikt ze haar charme om bepaalde invloedrijke personen in te palmen, bijv. Generaal Von Klinkerhoffen. Herr Flick en Kapitein Alberto Bertorelli.

 

Luitenant Hubert Gruber  (Morgan BOGAERTS) - Eén van de overige Duitsers in Nouvion. Al vanaf hun eerste kennismaking heeft hij een oogje op René. Het zit hem erg hoog dat hij René een keer heeft moeten fusilleren, en betuigt daarvan steeds zijn spijt. Dat René het schot heeft overleefd en nu doorgaat voor zijn eigen tweelingbroer (ook René geheten), is Grber niet bekend. Griffier is erg trots op zijn "Kleine Tankje". Hoewel Griffier tijdens de oorlog zijn oog steeds op René liet vallen, is hij na de oorlog merkwaardigerwijze in het huwelijk getreden met soldaat Helga Geerhart.

 

Generaal Von Schmelling (Frank RENETTE)  - Is de plaatsvervanger van Generaal von Klinkerhoffen, die naar het Russische front werd overgeplaatst. Keiharde kerel, zonder mededogen. Zijn oorlogsverleden heeft hem al een ooglap en een houten been opgeleverd.

 

 

 

 

DE ITALIAAN

 

Kapitein Alberto Bertorelli (Italiaans kapitein zonder veel gezag)  (Nico OEYEN) - Hij neemt vanaf seizoen 4 de rol als assistent van Kolonel Von Strohm over. Zodra de Duitse soldaten Heil Hitler roepen, schreeuwt captain Bertorelli steevast Heil Mussolini, dit tot grote ergernis van Generaal Von Klinkerhoffen. Ook Helga en Kolonel Von Strohm zien hem niet zo zitten en noemen hem achter zijn rug om steevast "die spaghettivreter". Geen vrouw is veilig voor Bertorelli, en zelfs Madame Edith ("die bjoetifoel-laaidie") kan op de bewondering van Bertorelli rekenen. Hij heeft ook zijn eigen groepje soldaten dat eigenlijk meer op de vrouwen let dan op het welzijn en respect van hun kapitein.

 

DE BRIT

 

Officer Crabtree ('Franse' politieagent)  (Dylan FEYAERTS) - Is een Engelse undercoveragent die doorgaat voor een gewone Franse politieagent, maar die gebrekkig Frans spreekt. Hij creëert een komisch effect door gewone woorden met een andere klank uit te spreken. Hij komt altijd het café binnen met "Godde Moergen".

 

 

 

 

Fairfax (1e piloot)  (Danny CLABAUT) en Castairs (2de piloot)  (Henri PEETERS) - Twee Britse piloten die in Frankrijk zijn neergestort. Ze zitten bijna de hele serie bij Café René ondergedoken. Alle (meestal krankzinnige en vergezochte) plannetjes die het verzet heeft om ze terug naar Engeland te laten ontsnappen mislukken steevast. Ze spreken geen woord Frans en hebben dus vaak geen idee wat er gebeurt. Ze zitten in de beest benauwde plaatsen zoals de kast op de kamer van Fanny en in het kippenhok. Meestal in een rare vermomming zo zaten ze ooit eens in een koe.

 

zaterdag 10 november 2018 - 20 uur

a